Üst Aklın İntikam Sevinci !

Herkes Sevinebilir, buyrun dünyadan haberler;

resized_ee326-d346gezi1

İsrail: Artık daha güçlüyüz

Uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine saldırarak katliam yapan ve Türkiye’nin tepkileri sonrası özür dilemek zorunda kalan İsrail, AK Parti’nin oy kaybetmesine en çok sevinenlerden oldu. İsrail medyasında, “Erdoğan gitti, artık daha güçlüyüz” yorumları yer buldu. Israel Today gazetesi, ‘İsrail’e yıllardır açıkça başkaldıran’ AK Parti hükümetinin hezimet yaşadığını iddia etti. Gazete, HAMAS’ı destekleyen hükümetin zayıflamasıyla İsraillilere fırsat açıldığını belirtti ve “İstanbul’a dönüyoruz” başlığı attı. Haaretz gazetesi ise 7 Haziran sonuçlarını “Hükümete sersemletici darbe” şeklinde sundu.

Almanların zafer havası

Gezi isyanına her türlü desteği veren Alman medyasının amiral gemisi Bild, “AK Parti kaybetti” diye duyurduğu haberde, 7 Haziran’ın Erdoğan’a fren anlamı taşıdığını ileri sürdü. Die Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung ve Die Zeit gazeteleri de HDP’nin parlamentoya girmesini ‘zafer’ eşliğinde sunarak, sonuçların AK Parti’nin planlarını değiştirdiğini kaydetti.

Barajı geçtik dağılın

Genel seçimler öncesi “7 Haziran’da oylar çalınacak” şeklinde kampanya yürüten ve HDP’nin barajı geçememesi durumunda “Seçimler şaibeli, iptal edilsin” çağrısına hazırlanan gruplar, sonucun şekillenmeye başlamasıyla birlikte suskunluğa büründü. ‘Oy ve Ötesi’ ile ‘Türkiye’nin Oyları’ gibi oluşumlara üye çeşitli hesaplar, HDP’nin barajı geçeceğinin anlaşılmasıyla birlikte sosyal medyada birdenbire tavır değiştirdi. Paylaşılan mesajlarda ‘hırsızlık’tan da ‘kedi’den de ‘trafo’dan da bahsedilmez oldu. Kendilerince ‘şaibeli’ olarak gördükleri seçimi, HDP’nin barajı geçmesi sonucu birdenbire kabullenen bu çevreler, zafer sarhoşluğunun da etkisiyle birkaç saat önce attıkları ‘şaibe’ içerikli mesajları unuttu.

Cici çocuk KÜRT OBAMA

Doğan grubu ve paralel medyanın seçim kampanyası boyunca desteklediği ‘cici çocuk’ Selahattin Demirtaş’a İtalya resmi ajansı ANSA yeni bir sıfat ekledi: Kürt Obama! Demirtaş’ın ölümcül seçim barajını aştığını belirten ajans, HDP’yi de İspanya’daki sol partilerden Podemos’a benzetti. Avrupa’daki birçok siyasetçi de içlerindeki Erdoğan öfkesini açığa vurmakta gecikmedi. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorf, “Seçim sonuçları Erdoğan’ın mutlak güç fantezilerinin reddidir” derken, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms ise Erdoğan’ın seçmenden azar yediğini iddia etti. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella da Türkiye’nin geriye gidişine karşı demokrasinin kazandığını savundu.

Gezi kini sürüyor

Gezi olayları sırasında imza attığı haberler ve okyanus ötesinden yaptığı çağrılarla sokak isyanını açıkça teşvik eden ABD medyası, 7 Haziran’ın ardından oluşan sevinç korosu içinde yerini aldı. Seçimlerden önce Türkiye’ye müdahale etmesi için NATO’ya bile çağrıda bulunan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert tepkisini çeken Yahudi gazetesi New York Times, seçimin ardından yayınladığı makalede skandal ifadeler kullandı. 7 Haziran’ın Erdoğan’a ‘açık bir ders’ olduğunu iddia eden gazete, Cumhurbaşkanı’nın ciddi bir yara aldığını savundu. Gezi eylemlerini yeniden hatırlatan gazete, ‘barışçıl gösterilere 2013’te aşırı güç ile tepki verildiğinden’ bahsetti. Türkiye’yi IŞİD’e destek vermekle suçlayan NYT bununla da kalmadı; ülkede demokratik seçimlerin yapıldığını birdenbire unutarak, demokrasi yolundan keskin bir dönüş yaptığını ileri sürdüğü Erdoğan’ın ‘karaya oturduğunu’ ileri sürdü. Zafer çığlıkları atan ABD’nin yayın organlarından Wall Street Journal ise seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti’nin hezimete uğradığını iddia ederek, Erdoğan’ın şimdiye dek popülist ve kutuplaştıran bir dil kullandığını savundu. Washington Post da ‘Kürtlerin zaferi’ diye sunduğu seçim sonuçlarını ‘Erdoğan ve AK Parti’ye etkileyici bir darbe’ başlığıyla duyurdu. Associated Press ise gelişmeyi abonelerine “AK Parti ilk kez güç kaybetti” şeklinde yansıttı.

Hedefte Erdoğan var

Koalisyon ve istikrarsızlık ihtimaline İngiliz medyası da sevindi. BBC, “Bu seçim, AK Parti’nin 13 yıllık tek parti iktidarına son verecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkilerini artırma planlarını altüst edecek” derken, Telegraph ve Guardian gazeteleri ise Erdoğan’ın yenildiğini iddia etti. “Kürtlerin zaferiyle AK Parti çoğunluğu kaybetti” diyen Independent ise Erdoğan’a büyük bir darbe indirildiğini savundu. Financial Times ise gelişmeyi, “Erdoğan, HDP’nin başarıyla yaptığı darbe yüzünden zarar gördü” başlığıyla duyurdu.

Kaynak: Yeni Şafak


(Visited 1 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın