Sarıkamış Şehitleri Anıldı Anılmasına Ama…

1914-1915 yıllarında, yani 1. Dünya Savaş’ında, Osmanlı’nın mecburi olarak katıldığı bu savaşta, 90 bin askerimiz, Sarıkamış’ın Allahuekber Dağı’nda donarak şehit olmuştu. Bu acı kaybın üstünden 96 sene geçti. Bir çok insanımızın “Sarıkamış Şehitleri Anıldı” haberini okurken ya da duyduğunda, “Yazık olmuş!” deyip geçmesi ne de acı bir durum. Orada şehit düşen askerlerimiz, bu toprak uğruna, bu memleket uğruna canlarını feda etti. Şimdiyse, insanımız tarihini unutmaya, bu tür olaylara yürekten üzülmemeye başlıyor. Her şey formalite icabı olmaya başlıyor. Yazık! Yoksa hiçbir şeyi haketmiyor muyuz? Niçin tarihimize olan duyarlılığımızı yitiriyoruz?

Aslına bakarsanız benim kanaatim, bir oynun kurbanı olmaya yüz tutuyoruz yönünde. Şöyle ki; tarihimiz unutturuluyor, insanlarımız Türk, Kürt, Gürcü, Laz, Çerkez vs gibi ayrımcılığa sürüklenerek bölünmemiz sağlanıyor, her geçen gün provokatörler ülkemizin çeşitli yerlerinde boy gösteriyorlar.

Savaş yoluyla yıkılamayacak olan bu ülkeyi, içten parçalamak istiyorlar. Bunlar basit oyunlar, halkta uyanıyor günden güne. Ama en önemlisi tarihimizin unutulmaması. Sonuçta, cephelerde Türk’ü, Kürt’ü, Gürcü’sü, Laz’ı, Çerkez’i vs. olmak üzere herkes savaştı. Üzerinde bulunduğumuz bu toprağı kendi ellerimizle nasıl kurtardıysak, öyle de dağıtmamızı istiyorlar.

Geçmişimizi bilmemiz bu yüzden çok önemlidir. Şehitlerimizi sadece yıldönümlerinde değil, her an aklımızda tutup, öyle davranmalıyız. Öyle davranmalıyız ki, provokatif oyunlar devamlı hedefi ıskalasın.

İstanbul ili Beykoz İlçe Belediyesi bu konuda en güzel adımlardan birini atıyor.

Türk, Kürt, Gürcü, Laz ve Çerkez olan şehitlerimiz adına 5 dilde anma töreni gerçekleştiriyor. 27 Aralık Pazartesi Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde yapılacak etkinlikte; Sarıkamış Herakatı belgeseli, şiirler, semâ gösterilerinin yanı sıra, Sanatçı Recep Ergül ve ekibi tarafından Türkçe, Kürtçe, Gürcüce, Lazca, Çerkezce dillerinde ağıtlar yer alacaktır.

Bu anma törenine katılma imkanı olanların mutlaka gitmesi gereken bir tören olduğu açıkça ortada.

Tarih: 27 Aralık Pazartesi
Saat: 19.00
Yer: Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi/Göksu-Beykoz



(Visited 1 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın