iPhone’da Çabuk Biten Batarya Sorunsalı

iPhone’da Çabuk Biten Batarya Sorunsalı

En çok yaşanan sıkıntılardan birisidir iPhone’da batarya ömrü. Çoğu kullanıcının bataryadan şikayet ettiği ilk şey, batarya henüz %40’ta iken, %20’de iken pat diye kapanmasıdır ya da “Ya az önce %67’ydi, şimdi %43’e düştü!” gibi şikayeti neredeyse herkes dile getirmiştir.

Bunun çözümü olarak bazı kullanıcılar, özellikle de garantisi bitmiş olan iPhone’un bataryasını bir telefoncuya gidip “orijinali 80 TL, yan ürün 35 TL abi” cümlesini duyduktan sonra “oo orijinali nasılsa 80 TL’ymiş, hemen değiştireyim” diyerek içindeki orijinal bataryayı çıkartıp yerine 80 TL’ye yine orijinal bir batarya taktırıyor. (Apple ürünü iPhone’un 80 TL’ye orijinal bataryası nasıl oluyorsa artık…)

Takılan batarya tabi ki de ilk başta fiyatından anlaşılacağı üzere orijinal falan değil. Çin malı mıdır başka bir şey mi bilemem lakin 80 TL’ye orijinal bir iPhone bataryası alamayacağını herkes bilmelidir. İçindeki bataryadan umudu kesip, orijinal parçadan olma düşüncesi en başta yanlıştır. Çünkü emin olun ki iPhone bataryaları öyle kolay kolay ölmüyor. Yanlış kullanımlar sonucunda bazı olumsuzluklar görülüyor, aslında sorunun büyük kısmı bundan ibaret. Tabi ki fabrikasyon hatalarından kaynaklı olan bazı durumlar olabilir. O da zaten telefonu ilk aldığımız zaman az çok ortaya çıkıyor.

Sorunun ortaya çıkışı

Sorun ortaya çıkmadan önce kullanıcı olarak yaptığımız en büyük hata; batarya bitmeden sürekli olarak (yani ortalama %0-%5 gibi bir seviyeye gelmeden) şarja takmaktır.
Konuyu biraz daha açacak olursak;
Mesela batarya seviyesi henüz %30’lardayken “aman şarjım bitmesin, şarjım biterse ölürüm” gibi bir düşünce ile şarja takıyoruz telefonumuzu. Bir sonrakinde mesela %25’te takıyoruz, bir sonrakinde %35 gibi gibi. Bunun sonucunda belki biraz yazılımsal, belki biraz donanımsal olarak iPhone, içerisindeki bataryanın bir bölümünü ‘ölü bölge’ olarak görmeye başlıyor. Yani bataryanın o hiç boşalmasına izin vermediğimiz kısmı, bir süre sonra iPhone tarafından hiç yokmuş muamelesi görüyor. Bu da bataryamız henüz %20-%30’lardayken telefonumuzun kapanmasına neden oluyor.

Dikkat edin, bataryası sıfırlanmış bir iPhone’un ortalama açılmas süresi 4 dakikadır. Ama bahsettiğim şekilde kapandığında telefonu şarja taktığımız zaman telefon doğrudan açılıyor. Açıldığında gördüğümüz seviye ise mesela %17 gibi bir seviyedir. E tabi insan düşününce “yahu daha içinde şarj var, niye kapanıyorsun!” diyor ama, bunu büyük oranda kendi ellerimizle yaptığımızı düşününce, kızmaktan vazgeçiyoruz. Tabi kimimiz de gidip hemen bataryayı değiştiriyoruz. Hemen heyecana kapılmayın ki orijinal bataryadan olmayın.

iPhone'da Çabuk Biten Batarya Sorunsalı

Çabuk Biten Batarya Çözümü

Çözümü çok basit. Masrafsız, değişimsiz, hilesiz, hurdasız. Birçok iPhone’da testini yaptım ve hepsinde olumlu bir sonuç aldım. Tabi istisnalar olabilir. Ama masrafa girmeden önce mutlaka denemenizi önerdiğim basit bir yöntemi paylaşacağım sizlerle.

  1. Telefonunuz henüz %23’teyken kapandıysa, şarja takın. (%23 değeri örnek bir değerdir, değişkenlik gösterir.)
  2. Telefonunuz açıldığında ona 30 saniye ya da 1 dakika gibi bir süre tanıyıp, kendine gelmesini bekleyin.
  3. Kendine geldiğini düşündüğünüzde telefonu şarjdan çekin ve kullanmaya devam edin.
  4. % değeri %23’ten yukarıda veya aşağıda olabilir. Siz telefon kapanana kadar kullanmaya devam edin.
  5. %0-%5 civarına gelmeden yine kapandıysa yine bu işlemi uygulayın. Yani telefonunuza şarj aleti ile dışarıdan güç verin ve açılmasını sağlayın.
  6. Bu yöntemi batarya seviyesi %0’a en yakın olana dek uygulayın.
  7. %0 seviyesine yaklaştı ve kapandı diyelim. Bu kez de tam dolum yapın. Yani telefonunuzu kendi haline bırakıp %100’e kadar şarj olmasını sağlayın.
  8. Tek kullanımda %0’a en yakın değeri alana kadar bu yöntemi tekrar edin.

Bu yöntemi zaten 2-3 ya da 3-4 defa tekrarlayınca bataryanız eski performansına kavuşacaktır.

Anlaşılmayan bir kısım olursa eğer, yorum yaparak bana iletebilirsiniz.

Umarım bizim aldığımız olumlu neticeyi sizler de alırsınız.

Cem KAMALI


(Visited 18 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın